Sözleşmeli Erbaş ve Er Nasıl Olunur ? Sözleşmeli Er Olma Şartları Nelerdir ?
Merhaba değerli arkadaşlar sözleşmeli erbaş ve er adayları için güncel olan tüm bilgileri askeribilgiler.net olarak paylaşmaya devam ediyoruz, alım aşamaları, sözleşmeli er maaşları, sözleşmeli er özlük hakları gibi birçok bilgiyi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bugünkü makalemizde sözleşmeli er nasıl olunur sorunuza en net cevapları vereceğiz, aşağıdaki verdiğimiz bilgiler MSB sitesinden alınmıştır ve güncel bilgilerdir fakat başvuru yapacak adaylar lütfen başvuru klavuzunu dikkatle okumadan başvuru yapmasınlar. Zira her başvuruda bazı maddelerin değişebileceği, şartların değişebileceği aklınızda bulunsun. Sözleşmeli erlerin kısa ve öz görevi şudur arkadaşlar yükümlü yani normal erbaş ve erlerin görevini sizler belirli bir ücret karşılığında yapmış oluyorsunuz işin özü aslında budur. Gerek aşçı, gerek fırıncı, gerek komando, gerek denizci, gerek havacı olarak sözleşmeli erlik yapabiliyorsunuz. Aşağıda vermiş olduğumuz bilgileri dikkatle okumanızı ve paylaşmanızı öneriyoruz şimdiden destekleriniz için teşekkür ederiz.
Sözleşmeli erbaş ve er; vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlerin yapmış oldukları yerine getirmek üzere belirli bir ücret karşılığında 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu esaslarına göre çalıştırılan, erbaş ve er kadrolarında görev yapan asker kişiye denir.
Sözleşmeli Erbaş ve Er Nasıl Olunur ? Başvuru ve Giriş Koşulları nelerdir ?
Kara, hava veya deniz kuvvetleri komutanlıkları sözleşmeli erliğe aşağıda belirtilen koşulları taşıyan adaylar başvuru yapabilir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak.
- En az ilköğretim okulu veya yurt dışındaki dengi bir okuldan mezun olmak, askerlik hizmetini er veya erbaş olarak tamamlamış ve düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak. En az ilköğretim veya yurt dışındaki herhangi bir dengi okuldan mezun olup, henüz askerlik hizmetini tamamlamamış veya başlamamış olanlardan, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle 20 yaşından gün almamış veya 25 yaşını doldurmamış olmanız gerekmektedir.
- Askeri okullardan veyahut Türk Silahlı Kuvvetleri’nden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmak.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önceden uzman erbaş, astsubay, subay veya sözleşmeli er olarak istihdam edilmemiş olmak
- Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlarından birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkûm olmamak,
- Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, irtibatı veya iltisakı bulunmamak,
- Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamış, bu örgütlere yardım etmemiş, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamış ya da kullandırmamış, bu örgütlerin propagandasını yapmamış olmak,
- Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarından Nitelik Belgesi (kılavuzda yer alan TABLO-1) almış olmak,
- Askerlik hizmetini yapmakta iken “Askerliğe Elverişli Değildir” olarak terhis edilmemiş olmak,
- Boy ve kilo standartları tablosunda (kılavuzda yer alan TABLO-2) belirtilen değerler içerisinde bulunmak,
- Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamaktır.
ÖNEMLİ UYARI : Başvuruda bulunan adayların başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşıldığında veyahut evraklarının eksik ya da yanlış olduğu tespit edildiğinde. Sınav veya temin sürecinin hangi aşamasında olursa olsun göreve başlamış olsalar dahil tüm işlemleri iptal edilir.
BAŞVURU NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR?
- Adaylar başvurularını 19 Ağustos – 30 Eylül 2017 tarihleri arasında www.msb.gov.tr genel ağ (internet) adresinden çevrimiçi (online) olarak yapacaktır. Halen silahaltında olan adaylar çevrimiçi başvurularını yaptıktan sonra kılavuzda yer alan TABLO-3’te bulunan dilekçeye başvuru sayfasının çıktısını da ekleyerek, kıta özlük dosyalarının muhafaza edildiği ilk amirine (nitelik belgelerinin hazırlanması için) müracaat edeceklerdir.
- Adayların online başvuru formunu doldurmalarını müteakip en son aşamada, her bir aday için aday numarası otomatik olarak bilgisayar tarafından verilecek ve adayların başvuruları bu aday numaraları ile başvuru merkezinde kayda girecektir.
- Başvurunun tamamlanmasını müteakip bütün işlemlerde bu aday numarası kullanılacağı için, adayların bu numaraları kaydederek muhafaza etmeleri önem arz etmektedir. Çevrimiçi (online) başvuru formu T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve aday numarası bilgileri girilmek suretiyle son müracaat tarihine kadar güncellenebilecektir.
UYARI: İnternet ortamı dışında dilekçe, mektup vb. yöntemlerle yapılacak başvurular kabul edilmeyecek, bu dilekçelere cevap verilmeyecek ve işlem yapılmayacaktır.
BAŞVURUNUZ HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?
- İnternet üzerinden yapılacak başvurulara istinaden sınav planı yapılacaktır. Adayların seçim aşaması işlemleri için MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına (Cebeci/ANKARA) geldiklerinde başvuru evrakları kontrol edilerek yapılacaktır.
- Başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşılan veya evraklarının eksik/yanlış olduğu tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
- 2017 yılı içerisinde seçim aşaması sınavlarına katılanlara aynı yıl içerisinde ikinci bir başvuru ve sınavlara giriş hakkı verilmeyecektir.
ASKERLİK HİZMETİ ESNASINDA BAŞVURAN ADAYLARA BİRLİK KOMUTANLIKLARINCA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?
- Askerlik hizmeti sırasında başvuruda bulunacak adaylar için birlik komutanlıkları ve kurum amirliklerince, Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliğinde bulunan nitelik belgesi doldurulacak, müteakiben onaylananalar mühürlenecek ve zarflanacaktır.
- Silah altındaki adaylardan haklarında adli ve/veya askerî mahkemelerde (disiplin kurulu dahil) işlemi olanlara ait ilgili belgeler, varsa Rehberlik ve Danışma Merkezi sürecine ait tespitler ile arşiv araştırma sonucu da bu zarfın içerisine konulacaktır. Nitelik belgesi adaylar tarafından, kapalı ve mühürlü zarf içerisinde sınavlara gelirken getirilecektir. Açık zarf, mühürsüz ve uygun doldurulmamış nitelik belgeleri kabul edilmeyecektir. UYARI: “Sözleşmeli er olmaya layık değildir.” kanaatli nitelik belgesi gönderilmeyecek, adaya tebliğ edilerek şahsi dosyasına konulacaktır. Bu adaylar sınavlara gönderilmeyecektir. Ayrıca adaya ait başvuruyla ilgili herhangi bir belge, resmî evrak kanalı ile gönderilmeyecektir.
- Birlik komutanlıkları ve kurum amirlikleri, bir dosyaya adayların müracaat dilekçesini, başvuru belgesini ve kapalı / mühürlü zarf içerisine konulmuş nitelik belgesi ile varsa mahkeme evraklarını koyarak adaylara teslim edecek, adaylar ikinci seçim aşaması sınavlarına gelirken bu dosyayı yanlarında getireceklerdir. Adaya zarfı açmaması gerektiği hususu tebliğ edilecektir.
- Sınav tarihleri dağıtım iznine denk gelen adaylar için nitelik belgesi, acemi eğitimi gördükleri eğitim birliği tarafından doldurulacaktır. Acemi birliğinde eğitimi devam eden adaylar için nitelik belgeleri, bulundukları eğitim birliği tarafından verilecektir.
- Askerlik hizmeti devam eden adaylara;
- Adayların nüfus cüzdanı ve askerî kimlik belgeleri ile sınavlara katılmaları sağlanacak,
- Sınavlar ve sağlık raporu işlemleri süresince MY 52-13 TSK Erbaş ve Er İşlemleri Yönergesi’ne göre diğer izinler kapsamında (sınav belgelerini ibraz etmeleri halinde kanuni izinlerine mahsuben) izin verilecektir.
BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDE YAYIMLANMAKTADIR?
- Başvurusu kabul edilen adayların seçim aşaması sınavlarına katılacakları tarih, www.msb.gov.tr internet adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanmaktadır. Ayrıca adayların belirttiği elektronik posta ve cep telefonuna kısa mesaj ile bilgilendirme yapılabilmektedir. Bu nedenle adayların başvuru esnasında özellikle cep telefonu ve adres bilgilerini sisteme doğru bir şekilde girdiklerinden emin olmaları gerekmektedir. Ayrıca, aday bilgilerinde değişiklik olması durumunda bir dilekçeyle MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına faks ile müracaat etmeleri önem arz etmektedir.
- İkinci veya müteakip dönemlerdeki seçim aşaması sınavlarına ise adaylar yeterli süre öncesinden çağrılmaktadır. Adaylara ayrıca posta ile tebligat yapılmamaktadır. Bu nedenle, internetten seçim aşamalarına katılma tarihinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenme zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Bu yazımızda Sözleşmeli Er Nasıl Olunur ? konusunu birlikte inceledik, bir önceki makalemizde ise Uzman Erbaş Başvurularında Sıkça Sorulan Sorular ? konusunu inceledik dilerseniz göz atabilirsiniz. Ayrıca yorum bölümünü kullanarak aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz teşekkürler.
Lise nezunu olmayanlar uzman erbaş olabiliyomu