Yeni Askerlik Sistemi Bütün Detaylarıyla Açıklandı !

0 24

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni askerlik sistemi hakkındaki bütün soruları detaylıca açıklayan AKAR, yeni askerlik sisteminin yakın bir zamanda devreye gireceği açıklamalarında bulundu. Ayrıca Akar yeni askerlik sistemi şemasını gazetecilerle paylaştı ve Milli Savunma Bakanlığı resmi sitesinde bu şemayı yayınladı. Aşağıda yeni askerlik sistemi detaylarını ve şemasını paylaşıyoruz . . .

Yeni Askerlik Sistemi Hakkında Hulusi Akar’ın Konuşması ; 

Konu üzerinde çok çalıştıklarını, ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili bakanlıklarla yoğun çalışma yaptıklarını ve olabildiğince modern verileri kullandıklarını dile getiren Bakan Akar, “Burada birinci iş öncelikle risk, tehdit ve tehlikelere karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkin, caydırıcı ve saygınlığına halel getirmeyecek şekilde fakat diğer taraftan da gençlerimizin eğitim, öğrenim ve mesleki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık.” diye konuştu.

Bu konuda ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla görüşerek kalıcı ve öngörülebilir bir sistem olmasına gayret gösterdiklerini aktaran Bakan Akar, “Her sene bazı hallerde her ay gençlerimizin, anne babaların ‘ne olacak, yarın ne çıkacak?’ endişesine kapılmadan gençlerimiz eğitimini, öğrenimini, meslek hayatını sürdürsün, mesleki planlamalarını yapsınlar, anne babalar çocuklarının geleceğiyle ilgili planlamasını yapabilsin şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık.” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, birtakım eksiklikler çıkabileceğini ancak büyük ölçüde modern, öngörülebilir, sürdürülebilir, Silahlı Kuvvetler’in etkinliğine, caydırıcılığına, saygınlığına katkı sağlayacak, Silahlı Kuvvetler’in ihtiyacını karşılayacak, diğer taraftan da gençlerin eğitim, öğrenim ve mesleki ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktaya geldiklerini dile getirdi.

Sistemin önemli hususlarını grafik üzerinde gösteren Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da bildiğiniz gibi yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların kurallarını, ilkeleri, prensiplerini belirledik, belirleyeceğiz ve buna göre bütün zamanlarda bu sistem bu şekilde devam edecek. Gerekirse bazı düzenlemeler yapılabilecek.”

Yeni sistemi örneklerle açıklayan Bakan Akar, şunları söyledi:

“Yükümlü kaynağından bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz bir ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber, başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi bir ay eğitim yapacaklar. Bir aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz beş ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam altı ay. Bu altı ay bittikten sonra bu erlere ‘kalmak ister misiniz’ diye soracağız. Bu süre zarfında hem bir ayda hem beş ayda sadece harçlık alacaklar. Bu altı ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir altı aylık sözleşme yapacak ve bu dönem maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre altı ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu genç arkadaşımız başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek şekilde müracaat edebilecek.”

Bakan Akar, sistemin başlangıçtan itibaren çok tutarlı şekilde adım adım, adeta sindire sindire, herkes birbirini tanıya tanıya ilerlemeye devam edeceğini ifade etti.

Yedek astsubaylığı da anlatan Bakan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek astsubay olabileceğini tekrarladı. Önceden meslek yüksekokulu mezunlarının lise mezunu gibi muamele gördüğünü anımsatan Bakan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek subay olabilmek için iki yıl daha okuduğunu ya da dört yıllık başka bir fakülteyi bitirerek mesleğinden koptuğunu ifade etti.

Bakan Akar, “Şimdi ‘Sen mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğe devam edin. Bunun da bir karşılığı var.’ diyoruz ve yedek astsubay olarak kendilerini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde iki ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay süreyle maaş alacak. Bu 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve şartları, hakkındaki değerlendirmeler uygunsa gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek.” dedi.

Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerin ise yedek subay olacaklarını dile getiren Bakan Akar, bunların da iki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklarını, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklarını ve daha sonra terhis olacaklarını bildirdi.

Bakan Akar, bu kişilerin de istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebileceklerine değinerek, şu bilgileri verdi:

“Diğer bir özellik, lisans ve lisansüstü yedek subaylığa müracaat ettiler ama kadrolar doldu. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler. Bu lisans ve lisans üzeri, meslek yüksekokulu bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes sonuna kadar çalışabilir, kendini geliştirebilir. Buraya gelen erbaş er ve uzman erler olduktan sonra gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız, belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem kendi içinde bütünlük içinde sürekli dönecek.”

Sistemin ülkeye, millete, silahlı kuvvetlere hayırlı olmasını dileyen Bakan Akar, bu konuda ayrıca buradaki gençlere askerlik esnasında, sonrasında ve görevlerini yaparlarken çeşitli imkânlar, destekler de sağlanacağını, bu çerçevede gençlerin bir taraftan silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılayarak, ülkemizin ve milletimizin savunmasına, güvenliğine katkı sağlarken diğer taraftan da kendi eğitim, öğrenim ve mesleki gelişimlerini sağlayabileceklerini vurguladı.

Bakan Akar, “Bu arada da isteyenlere subay ve astsubay olma imkânı tanıyarak, bilerek ve isteyerek tesadüfi değil, göre göre, anlayarak, içine sindirerek ve de sistem onu tanıyarak, subay, astsubay ve uzman kitlesinin oluşturulmasına katkı vereceğiz.” dedi.

Çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirten Bakan Akar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilk ön talimatlarını aldık ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaşacak. Önümüzdeki nisan ayında bunlar gerçekleşecek. O sırada bunlar değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, maaşlarla ilgili de “Burada rakam söylersem yanlış olabilir ama erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek. Oradaki hiyerarşik düzen içinde neyse o alınacak. Ben son derece tatminkâr olacağını değerlendiriyorum. Daha dün tatbikatlar sırasında oradaki bazı subay, astsubay, uzmanlarımızla konuşma fırsatı buldum. Gerçekten aklı başında çocuklar, büyük ciddiyetle, samimiyetle memnun olduklarını ifade ettiler.” dedi.

Yeni Askerlik Sistemi Askerlik Yapanları Kapsayacak Mı ?

Yeni askerlik yasası TBMM’de kabul edilip yürürlüğe girmesinin ardından uygulamaya girecek. Yasa tasarısının uygulamaya girmesinin ardından ise halen askerlik yapmakta olan vatandaşları da kapsayacak. MSB’nin bu konuda da çalışma yapması bekleniyor.

Yeni Askerlik Sistemi Şeması ;


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanım Koşulları gereğince web sitemizde yapılan yorumlardan "Yorumu Yapan" kişi sorumludur!