ERYX Tanksavar Füzesinin Özellikleri ve Görselleri
ERYX Tanksavar Füzesi
ERYX Avrupalı bir firma olan MBDA tarafından üretilen, Fransa ve Kanada uyruklu kısa menzilli seyrüsefer sistemi olarak SACLOS güdümleme sistemini kullanan kablo güdümlü bir tanksavar füzesidir. En fazla Kanada Ordusu, Fransız Ordusu ve Norveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Silah tanksavar özelliğinin yanında sığınakların imhasında da kullanılır. Bazı durumlarda alçaktan uçan helikopterlere karşı uçaksavar olarak kullanılabilir.
Türkiye’de 2009 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Tasarımı
Bu sistem 1989 yılında Fransa ve Kanada hükümetleri arasındaki yapılan anlaşma çerçevesinde geliştirildi. Yapımı tamamlanan ilk füze 1994 yılında hizmete girdi.
Özellikleri
Füze sınırlı alanlarda düşük hızda ateşlenebilen bir sılahtır. Bu sayede füze özellikle dar sokakların, sık yapılaşmanın olduğu yerleşim alanlarında etkili olarak kullanılabilir. Füze sahip olduğu motor sayesinde azami 245 m/s bir hıza ulaşarak 600 metreyi 4.3 saniyede kat edebilir. Füze hedefe ilerlerken rotasını sabit tutmak için iki adet egzoz çıkışından yönlendirme için faydalanır.
Füze SACLOS güdümleme sistemi ile yönetilir. Füze ateşlendikten sonra operatör, nişangahı hedef üzerinde tutmaya devam eder. Hedefte meydana gelen değişiklik füzeye çok ince bir kablo yardımı ile iletilir.
Füzede savaş başlığı olarak “İkili patlayıcı” düzeneğine sahip bir başlık bulunur. Bu başlıktaki ilk patlayıcı düzenek yarı etkin zırhı geçmek, gerideki ikinci patlayıcı kısım ise asıl zırhı delmek için kullanılır.
MBDA kayıtlarına göre yapılan 1.000 adetlik deneme atışlarının ardından %95 lik bir isabet oranı yakalanmıştır.
Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan denemeler sonucunda bu füzenin başarılı olmadığına karar verildi. Şu an Fransa ve Türkiye bu silahla ilgili sorunu çözmeye ve silahı başarılı bir hale getirmek için çalışmaktadır.
Teknik Özellikleri
Ağırlık: 10.2 kg (13 kg ateşleme tertibatı ile, füze 4.5 kg)
Uzunluk: 0.905 m
Genişlik: 2.06 m
–Savunma Sanayii Ürünlerini İncelemek İçin BURAYA Tıklayınız.
–Savunma Sanayii Dergilik Web Sayfasını İncelemek için BURAYA Tıklayınız.