Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınıfları ve Görevleri Nelerdir ?

2 2.031

Kara Kuvvetleri Komutanlığı alımlarında çeşitli sınıflarda alımlar yapılmaktadır fakat askerlik hizmetini o sınıfta yapmamış olanların, diğer sınıfları bilmesi biraz daha güç olmaktadır. Sizlere yardımcı olacağı düşüncesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı sınıflarını sizler için hazırladık.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı sınıfları üç ana başlıkta incelenmektedir bunlar ;

Manevra Birlikleri ;

Piyade, Zırhlı Birlikleri

Muharebe Destek Birlikleri ;

Topçu, Hava Savunma, Kara Havacılık, İstihkam, KBRN, İstihbarat ve MEBS

Muharebe Hizmet Destek Birlikleri ;

Bakım, Ulaştırma, Personel, İkmal, Maliye, Sıhhiye, Veteriner ve Bando’dur.

Piyade Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Vazifesi; ateş, hareket ve darbe etkisini kullanarak savaşmak; ateş ile düşmana zayiat verdirerek muharebe gücünü kırmak, bir bölgeyi elde bulundurmak, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak yakın muharebe ile onu etkisiz hale getirmektir.

Piyade sınıfı, çok farklı arazi koşullarında, çok farklı harekât şekilleri uygulamasına paralel olarak farklı teşkilat yapılarına sahiptir. Bu kapsamda yakın muharebenin esas sınıfı olarak, görevleri yönünden piyade birlikleri; piyade, mekanize piyade, motorlu piyade, komando, hudut, tanksavar, havan ve hava indirme birlikleri olarak teşkilatlandırılmıştır.

Piyade sınıfı; her türlü hava ve arazi şartlarında kara muharebesi icra eder, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak onu esir veya imha eder, düşman hücumunu ateş, yakın muharebe ve karşı taarruzla geri atar. Savunmada düşman taarruzunu; ateş ve karşı taarruzlarla durdurur, hava indirme ve hücum harekâtına katılır, tanklarla birlikte taarruz ve karşı taarruz yeteneğini kullanarak harekâta katılır. Muharebenin her durumunda beka tedbirlerini ve gerektiğinde geri çekilme harekâtını uygular.

Komando birlikleri ise; düşman derinliklerinde veya düşman kontrolü altındaki bölgelerde, komando harekâtını ve hava hücum harekâtını icra eder.

Piyade sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri;

• Yakın muharebe silahları; tabanca, makineli tabanca, makineli tüfek, piyade tüfeği, el bombaları, bombaatarlar, keskin ve uzman nişancı tüfekleri piyadenin başlıca yakın muharebe silahlarıdır.

• Tanksavar silahları; Hafif tanksavar silahları (law ve roketatarlar), orta tanksavar silahları (geri tepmesiz toplar), güdümlü tanksavar silahlarıdır (Eryx, Milan, Tow, Kornet-E).

• Ağır silahları; 60, 81, 106 ve 120 mm havanlardır.

• Zırhlı araçları; zırhlı personel taşıyıcıları, zırhlı muharebe araçları, zırhlı silah sistemleri taşıyıcı araçları ile taktik tekerlekli zırhlı araçlardır.

Tank Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Tank; yüksek manevra kabiliyeti ve ateş gücüne sahip, komutanın vurucu gücü ve vazgeçilmez bir karar silahıdır.

Tank birlikleri; diğer sınıf ve silahlarla koordineli olarak ateş, manevra ve darbe etkisinden faydalanmak suretiyle düşmana yaklaşır ve onu yok eder.

Tank birlikleri aynı zamanda; ateş gücü, hareket yeteneği, zırh koruması, darbe etkisi özelliği ile her çeşit muharebede sürekli harekât olanak ve yeteneği sağlar.

Tank sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri; M48 A5 T1/T2 serisi tanklar, M60 A1/A3 ve T serisi tanklar ve Leopard 1A3T1/ 1T/2A4 tanklarıdır.

Yerli ALTAY tankının üretim ve geliştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Altay modern tankları en yeni teknolojilerle donatılmakta ve üstün ateş gücü, isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ve beka özellikleri ile öne çıkmaktadır.

Topçu Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Topçu sınıfının vazifesi, her türlü harekâtta komutanın vazifesini başarmasını temin etmek maksadıyla, muharebe sahasında ihtiyaç duyulan yer ve zamanda, düşmanı baskı altında tutarak, etkisiz hale getirerek veya tahrip/imha ederek, sürekli ateş desteği sağlamaktır.

Topçu bu vazifesini yerine getirebilmek için; gözetleme ve hedef tespit sistemlerini kullanarak bilgi ve istihbarat elde eder; roket/füzelerle, namlulu topçunun menzili dışındaki ve daha geniş bölgelere yayılmış olan yüksek öncelikli hedefleri ateş altına alır; planlı veya ani çıkan hedefleri, öncelik derecesine göre ateş altına alır; düşmanın komuta-kontrol, bilgisayar, muhabere, istihbarat, lojistik sistemleri, ihtiyat kuvvetleri gibi hedefleri ateş altına alarak muharebeye derinlik kazandırır.

Topçu sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri:

105, 155, 175 ve 203 mm çaplarında çeşitli obüs ve kundağı motorlu toplar ile 107-600 mm arasında farklı çok namlulu roketatar sistemleri mevcuttur.

Hava Savunma Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Hava Savunma sınıfının vazifesi, barışta ve krizde caydırıcılık sağlamak; savaşta, düşmanın hava ve füze taarruzlarını sınırlandırmak, geciktirmek, önlemek veya etkisini azaltmak suretiyle dost birliklerin bekasını sağlamak, hareket kabiliyeti/serbestisini artırarak kara harekâtının daha elverişli koşullarda icrasına katkıda bulunmaktır.

Bu vazife icra edilirken, erken ikaz ve komuta kontrol sistemleri işletilmekte ve bu sistemlerin Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile entegrasyonu sağlanmaktadır.

Hava Savunma sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri; 20 mm Rheinmetall hava savunma topu, 20 mm Oerlikon hava savunma topu, 35 mm Oerlikon hava savunma topu, Kaideye Monteli Stinger (KMS-Atılgan/Zıpkın) ve Stinger sistemleridir.

Bu silah sistemlerinin yanı sıra, Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS)’nin kullanılmaya başlanması ile tüm hava savunma unsurlarının tek elden komuta/kontrolü ve Hv.K.K.lığına entegrasyonu sağlanmaktadır.

Mevcut sistemlere ilave olarak; millî Alçak ve Orta İrtifa Füze Sistemleri, Portatif Hava Savunma Füze Sistemi, Erken İkaz Radarı, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi, K/M Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi ile modern mühimmat sistemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.

Kara Havacılık Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Kara Kuvvetleri Havacılığının vazifesi; Sahip olduğu ateş gücü, çeviklik ve hız ile birlik komutanlarına muharebe gücünü kesin yer ve zamanda süratle toplayarak muharebenin seyrini değiştirme imkânı sağlamak, taarruz helikopterleri ile manevra unsurlarına yakın hava ateş desteği sağlamak, keşif, emniyet ve hava muharebeleri yapmak, genel maksat ve yük helikopterleri ile uçar birlik, komuta kontrol, hava ulaştırması, arama kurtarma, personel, malzeme, teçhizat ve ikmal maddelerinin nakli, sıhhi tahliye ve lojistik destek faaliyetlerinde bulunmaktır.

Sınıfın ana malzeme ve silah sistemleri; sabit kanatlı hava araçları (uçaklar) ve döner kanatlı hava araçlarıdır (taarruz, genel maksat ve yük helikopterleri).

İstihkam Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

İstihkâm sınıfı, dost birliklerin hareket kabiliyetini artırmak maksadıyla, karşı mayın harekâtı icra eder, engelleri etkisiz hâle getirir ve geçit açar, kuru ve sulu açıklıklardan geçişi sağlar, muharebe yolları ve izlerinin inşa ve bakımını yapar, ileri bölge havacılığına istihkâm desteği sağlar.

Düşmanın hareket kabiliyetini engellemek maksadıyla; mayın (antipersonel mayın ihtiva etmeyecek şekilde) harekâtı ile engelleme ve esirgeme harekâtı icra eder.

Beka kabiliyetini artırmak maksadıyla; muharebe ve koruyucu mevzilerin inşası, gözetlemeye karşı tedbirler (gizleme, sisleme), sahte tesislerin inşası ve aldatma tedbirleri faaliyetlerini yürütür.

Genel istihkâmcılık kapsamında; ana ikmal yollarının inşa bakım ve onarımı, arazi etüdü ve istihkâm keşfi, lojistik destek tesisleri inşa bakım ve onarımı, bölge hasar kontrolü, yangınla mücadele, hava alanları ve helikopter iniş yerlerinin inşa, bakım ve onarımı, inşaat emlak işleri, mayın ve engellerin kaldırılması, çevre koruma faaliyetleri, afet ve acil durum harekâtı, köprülerin inşa bakım ve onarımı ile üs bölgesi istihkâmcılığı faaliyetlerini yürütür.

İstihkâm sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri; çeşitli istihkâm iş makineleri, köprücü teçhizatı, ışınla inceleme sistemi, araca monte mayın/EYP tespit sistemi, mayından koruyucu hafif teçhizat, mayın tarlası döşeme ve geçit açma teçhizatıdır.

İstihkam sınıfına yönelik; istihkâm keşif aracı ve teçhizatı, karada ve su üstünde kullanılan araç, mayın temizleme sistemleri, mayın yerine alternatif sistemler, modern tank şasesinde zırhlı istihkâm araçları, serpme mayın ve atma sistemi, akıllı mayınlar, modern mayın tespit sistemleri gibi geliştirme faaliyetleri devam etmektedir.

KBRN Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Kara Kuvvetleri birliklerinin, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma harekâtı esnasında bekasını sağlamak ve harekâtın aksamadan yürütülmesi için gerekli olan KBRN keşif, kıymetlendirme ve temizleme desteğini vermek maksadıyla teşkil edilen KBRN savunma unsurları, modern KBRN teçhizatı ile teçhiz edilmiş özel ve modüler kuruluşa sahiptir.

KBRN koruyucu teçhizatı, toplu korunma sistemleri, KBRN tespit sistemleri ve KBRN temizleme sistemlerinden oluşmaktadır.

Yeni nesil KBRN koruyucu elbiseleri, zehirli endüstriyel kimyasal madde tespit cihazları, mobil arazi laboratuarları, temizleme araçları, tıbbi temizleme cihazları gibi modern teknolojiye sahip cihaz ve sistemlerin tedariki ile günümüzün KBRN savunması ihtiyaçlarına cevap verecek bir yapıya kavuşmuştur.

İstihbarat Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

İstihbarat sınıfı; askerî harekâtın planlanması, sevk ve idaresi için gerekli olan düşman, hava ve arazi hakkındaki bilgilerin elde edilmesi için toplama vasıtalarının yönlendirilmesi, bilgilerin toplanması, bilgilerin analizi, istihbarat haline getirilmesi, yayımlanması ve kullanılmasını içeren muharebe istihbaratının oluşturulması ile istihbarata karşı koyma ve güvenlik görevlerinin planlanması ve uygulanması görevlerini yerine getirmektedir.

İstihbarat sınıfının ana malzeme ve sistemleri: insanlı keşif uçakları (İKU), insansız hava aracı sistemleri (ihas), mini sabit/döner kanat İHA, zırhlı keşif araçları, termal kamera ve dürbünleri, kışla ve karargâh güvenlik sistemi, kara gözetleme ve havan/topçu tespit radarları, hedef koordinat belirleme ile bilgisayar görüntü kıymetlendirme sistem ve terminalleridir.

İstihbarat, gözetleme ve keşif kapsamında modern IKU tedarik, IHAS tedarik ve geliştirme faaliyetleri ile Mini Radar ve Gözetleme Balon Sistemlerinin envantere alınması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

MEBS Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Askerî bilginin iletilmesi, işlenmesi ve muhafaza edilmesi ile ilgili görevler muhabere sınıfınca yerine getirilmektedir. Esas olarak “haberleşme, iletişim” anlamlarına gelen muhabere sözcüğü; Kara Kuvvetleri Komutanlığında, muhabere sınıfının başlıca görev sahalarını ifade etmek maksadıyla, “Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS)” olarak kullanılmaktadır.

Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için, gelişmiş teknolojiye sahip, süratli, emniyetli, güvenilir, elastiki ve beka kabiliyeti yüksek, muhabere, elektronik ve bilgi sistemleri ile donatılmış etkili bir komuta kontrol yapısına ihtiyaç vardır. Muhabere sınıfının ana görev sahaları; irtibat, elektronik harp, bilgi sistemleri ve foto film hizmetleridir.

Günümüzün ağ merkezli dünyasında, savaş ortamının resmini ortaya çıkaracak haberleşme, bilgi, iletim sistemlerinin yönetilmesi ve bu sistemlerin siber saldırılara karşı korunması muhabere sınıfının temel görevi olarak ön plana çıkmaktadır.

Muhabere sınıfının ana malzeme ve muhabere sistemleri, modern sayısal telli haberleşme sistemleri, tek ve çok kanallı analog ve sayısal telsizler, uydu haberleşme sistemleridir.

Muhabere sınıfında; geleceğin harp ortamının kaçınılmaz bir gerçeği olan ‘Ağ Merkezli Harp’ ekseninde çalışmalar yürütülmektedir.

Bakım Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Bakım sınıfı faaliyetleri; periyodik bakım, onarım, kurtarma, muharebe acil onarım (MAO) ve mühimmat faaliyetlerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakım sınıfı, bakım faaliyetlerinin yanı sıra diğer bir fonksiyon alanı olan mühimmatın depolanması, muayenesi, bakımı, ikmali, imhası, yönetimi, nakli, kayıtların tutulması ve PMKİ faaliyetlerinden de sorumludur.

Bakım, ordu malını hizmete elverişli durumda tutmak ve hizmete elverişsiz ordu malını hizmete elverişli hale getirmek için yapılan işlerdir. Bu işler; temizleme, muayene, deneme, hizmete hazırlama, yağlama, ayarlama, bütünleme ve sıkıştırma faaliyetleri ile hizmete elverişlilik derecesine göre sınıflandırma, onarım ve yenileştirme gibi faaliyetleri içerir.

Ordu malının tam olarak görevini ifa edebilecek seviyede muhafazası veya yenilenmesi yani ordu malını hizmete elverişli durumda tutmak için belirli periyotlarla yapılan faaliyetlere koruyucu bakım, hizmete elverişsiz ordu malının hizmete elverişli duruma getirilmesi için yapılan faaliyetlere ise onarım denir.

Uygulanan Lojistik Yönetim Sistemi kapsamında; koruyucu bakımı ön plana alan, gereksiz stokları ve ara kademeleri azaltan, bakım konusunu eğitilmiş uzmanlara bırakan, birlik komutanlarına asli görevleri olan birliğini muharebeye hazırlamak ve liderleri yetiştirmek için azami zamanı sağlayacak bir bakım sisteminin kurulması esas alınmıştır.

Ulaştırma Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Ulaştırma Sınıfı; barışta, kriz ve gerginlik durumunda, kesin sonuçlu konvansiyonel harpte, her türlü risk ve tehdide karşı; birliklerin harekât alanına muharebe müessiriyetini kaybetmeden taşınmasında ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasında her türlü ikmal maddesi, personel ve birliklerin intikalini, yer değiştirmesini, yüklerin aktarılmasını düzenleyen, ulaştırma yeteneğini (deniz yolu, demir yolu, hava yolu, kara yolu vb.) temin eden, bu yeteneği birliklere ve harekâta tahsis eden, planlama ve programlama yapan, tüm ulaştırma çeşitlerini icra eden ve icrasını yöneten bir sınıftır.

Ana malzeme ve araçları; tank taşıyıcılar, konteyner taşıyıcı araçlar, değişik tonajlarda taktik yük araçları, idari hizmet araçları, zemin takviye teçhizatı monteli araçlar, kreyn ve forklift araçlarıdır.

Ulaştırma birliklerinde; yüksek hareket kabiliyeti ve taşıma kapasitesine sahip, elektronik ortamda izlenebilen, süratle yükleme ve boşaltma yapılabilen, yüksek beka yeteneğine sahip, insansız çalışabilen, akaryakıt dışında diğer enerji kaynaklarını kullanabilen lojistik vasıtalara sahip olunması planlanmaktadır.

Personel Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Personel sınıfı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan tüm personelin ihtiyaç ve beklentileri ile maddi ve manevi değerlerine her türlü katkıda bulunarak, onların muharebe sahasında başarıyı elde edecek şekilde yönlendirilmesine ve motivasyonuna katkı sağlayan, kısaca muharebeyi kazanacak olan insana hizmet sunan bir sınıftır.

İkmal Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

İkmal sınıfının ana fonksiyon sahaları seferde ve barışta ikmal ve hizmetlerden oluşmaktadır.

İkmal; bir askerî birlik ve kurumun teçhizi, bakımı ve harekâtı için ihtiyaç duyulan her türlü ikmal maddelerinin cins ve miktarlarının tespiti, tedariki, depolanması ve depodayken bakımı, dağıtımı ve son işlemi faaliyetlerini kapsar.

Hizmetler ise; seferde ve barışta yürütülen mutfak, fırın, banyo, çamaşır, seferde şehitlerin toplanması ve tahliyesi, su ikmali ve kantin hizmetlerini kapsamaktadır.

Ana malzeme ve sistemleri, seyyar sahra banyo, çamaşır, fırın, mutfak, soğutucu, su arıtma üniteleridir.

Harekât alanında ikmal sınıfı sorumluluğunda işletilen seyyar sahra üniteleri ile ikmal tesislerinin hareket kabiliyetlerinin yeniden değerlendirilerek, harekât temposuna uygun hale getirilmesi konusunda araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam edilmektedir.

Maliye Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Maliye sınıfı; hizmet ve faaliyetlerin en ekonomik ve en verimli şekilde yürütülmesinin sağlanması için kuvvet bütçesinin hazırlanması ve uygulamasından sorumludur.

Sıhhiye Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.

Ana malzeme ve sistemleri; seyyar cerrahi hastane, mobil ilk yardım istasyonu, taktik tekerlekli ve zırhlı ambulans, ambulans uçak, ambulans helikopterlerdir.

Veteriner Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

TSK personelinin sağlıklı beslenmesi amacıyla gıda ve suların tedarikinden tüketimine kadar tüm aşamalarda alınması gereken tedbirlerin tespiti, bunlara yönelik fiziksel kontrol ve laboratuvar analizleri ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin gerektirdiği hijyen denetim ve kontrol faaliyetlerini yürütür.

Askerî köpek ihtiyaçları, Köpek Eğitim ve Destek Müfreze Komutanlıklarında bulunan farklı branşlardaki (mayın, bomba, takip, arama, keşif, devriye) askerî köpek timleri vasıtasıyla karşılanır.

Ana malzeme ve sistemleri: Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak maksadıyla üretilen Mayın Arama (MAKÖ), İz Takibi (TAKÖ), Bomba Arama (BMKÖ), Arama Kurtarma (ARKÖ), Keşif (KŞKÖ), Devriye (DEKÖ) köpekleri ile binek ve koşum hayvanı olarak kullanılan atlardır.

Bando Sınıfı Nedir ve Görevleri Nelerdir ?

Konserler vererek morali korumak ve geliştirmek, askerî törenlere iştirak etmektir.

Yukarıda sıraladığımız sınıflar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sınıflarıdır güncel haliyle sizlerle paylaştık, herhangi bir değişiklik olması durumunda yorum bölümünden bildirirseniz değiştirme şansımız olacaktır. Ayrıca bundan bir önceki yazımız olan uzman çavuş alımları başvurular hakkında sıkça sorulan sorular adlı makalemizi okumanızı öneririz.


2 Yorumlar
  1. Ömer diyor

    Kara kuvvetleri komutanlığında benzinlik ve akaryakıt ikmaline hangi braş bakar

  2. Abdullah diyor

    Makine on lisans mezunuyum k.k.k bakim geldi ne olur görevim evliyim ve bir çocuğum var ailemi götüreceğim bir bölüm mu görev yerleri neresi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanım Koşulları gereğince web sitemizde yapılan yorumlardan "Yorumu Yapan" kişi sorumludur!