Kahraman Seyit Onbaşı’nın Biyografisi
Kahraman Asker Seyit Onbaşı
Gerçek adı Seyit Ali Çabuk olan kahraman Seyit onbaşı Balıkesir’in Havran ilçesi Manastır (şimdiki adı Koca Seyit Köyü) köyünde 1889 yılının Eylül ayında Abdulrahman bey ve Emine hanımın oğlu olarak dünyaya geldi.
Seyit onbaşı 1909 yılında Osmanlı ordusuna katılarak orduyla birlikte Balkanlara karşı savaştı. 1914 yılında Çanakkale savaşının başlaması ile topçu eri olarak görevine başladı. 18 mart 1915 yılında ise Rumeli Mecidiye Tabyasında görev yapıyordu. O sırada Çanakkale boğazından geçerek İstanbul’a gitmek isteyen müttefik donanması hedeflerine ulaşmak için Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yapmışlardır. Yoğun bombardıman sırasında müttefiklerden gelen bir mermi Seyit alinin de içinde bulunduğu bataryanın cephaneliğine isabet etti. Merminin bataryaya düşmesiyle cephanelik havaya uçmuş ,birden fazla can kaybına yol açmıştı. Bataryada bulunan askerlerden on dördü şehit düşmüş, yirmi dördü ise yaralanmıştır. Ancak Seyit Ali ile arkadaşı Niğdeli ali yaralanmamışlardır.
Daha önceden Nusret Mayın gemisinin yerleştirdiği mayınlar sayesinde düşman toparlanmakta zorlandı. Müttefik donamasının söz sahibi lideri Amiral de Robeck ,saat 17.50 de donanmanın boğaza doğru yol alması emrini verdi. Bataryaya mermi düşmesi sonucunda kalan tek sağlam topun ,mermi kaldıraç kısmı bozulduğu için Seyit Ali tarafından kaldırılarak yerine yerleştirilip İngilizlerin en büyük gemisi olan HMS OCEAN adlı gemiyi dümen donanımından vurdu . Topun gemiyi vurmasıyla gemi hasar görmüş kontrol edilemez hale gelmiştir aynı zamanda Nusret Mayın gemisinin döktüğü mayınlardan birine çarparak sulara gömüldü diye söylenmektedir. Kahraman Seyit Ali’ye Onbaşılık unvanı verilmiştir.
Seyit Ali’nin sırtladığı top mermi hakkında farklı kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. Araştırmalara göre Seyit Ali’nin kaldırdığını mermi 215 kilo ağırlığındadır. Savaştan sonra Müstahkem Mevki Komutanı, Seyit alinin kaldırdığı top mermiyi tekrar kaldırmasını ve fotoğraf çekilmesini istemiş ancak Seyit Ali ne kadar kaldırmaya çalışsa da tekrar mermiyi kaldırmayı başaramamıştır. Temsili olarak Harp Mecmuası için tahta bir mermi maketiyle fotoğraf çekildi.
Nisan ayında Seyit onbaşı 19. Fıkra Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Bigalı köyündeki karargaha davet edildi. Ortalığın durulmasıyla Seyit Onbaşı köyüne dönerek ormancılık ve kömürcülük mesleğine devam etti. Seyit onbaşı Kurtuluş Savaşında tekrar orduya katildi . 26 ağustos 1922tarihinde başlayan Büyük Taarruz da görev yaptı.
Seyit Onbaşı ilk eşi Emine hanımdan Ayşe ve Fatma adında iki kızı olmuştur . Eşi Emine Hanım’ı kaybettikten sonra Hatice Hanım ile evlendi. İkinci evlilikten de Ramazan , Osman, Abdulrahman adında üç oğlu dünyaya gelmiştir. 1935 yılında soyadı kanunun çıkması ile Çabuk soy ismini aldı. Yaşamının geri kalanını zeytinyağı fabrikasında hamallık ve ayakkabı yamayarak geçimini sağladı. Seyit Onbaşı 1 Aralık 1939 ‘da zatürre hastalığından hayata gözlerini yumuştur.
–Diğer Askeri Biyografileri İncelemek İçin BURAYA Tıklayınız.
–Diğer Web Sayfamızı İncelemek için BURAYA Tıklayınız